Pages

lauantai 19. lokakuuta 2013

Vampyyrit


Vampyyrien alkuperä
Kuuluisin vampyyri on tietenkin Bram Stokerin Dracula, mutta ne jotka etsivät historiamme "oikeaa" vampyyriä etsivät usein Romanian prinssi Vlad Teplesiä (1431-1476). Teples on kuitenkin kaukana länsimaisesta vampyyristä; Romaniassa häntä ei nähty verta juovana sadistina vaan kansainvälisenä sankarina. Hänet tunnetaan myös nimellä Vlad Dracula ("lohikäärmeen poika"). Nimi tulee hänen isänsä jäsenyydestä järjestössä Order of the Dragon, jossa sotilaat ylläpitivät kristinuskoa ja puolustivat imperiumia ottomaaneilta. Sellaiset vampyyrit jotka ovat ihmisille tuttuja (kuten Dracula) ovat rauhattomia sieluja ihmisen ruumiissa joiden sanotaan nousevan haudasta vahingoittamaan eläviä; näillä vampyyreilla on slaavilaiset alkuperät jotka ovat vain parisataa vuotta vanhoja. Mutta toiset, vanhemmat versiot vampyyreista eivät olleet ihmisiä ollenkaan vaan yliluonnollisia, mahdollisesti demonisia kokonaisuuksia jotka eivät ottaneet ihmisen muotoa.  Matthew Beresford kirjassa "From Demons To Dracula: The Creation of the Modern Vampire Myth" sanotaan: "On olemassa useita havaintoja vampyyreista muinaisessa maailmassa, ja on mahdotonta sanoa milloin myytit vampyyreista ensimmäisen kerran alkoivat. On ehdotettu että vampyyri syntyi noituudesta muinaisessa Egyptissä."
On olemassa useita muunnelmia vampyyrien alkuperästä ympäri maailmaa. On olemassa aasialaisia vampyyreitä, kuten kiinalaisia jiansheja, pahoja henkiä jotka hyökkäävät ihmisten kimppuun ja kuluttavat näiden elämän energian.

Vampyyrien luominen
Mielenkiinto ja uskomukset rauhattomista sieluista levisivät keskiajalla Eurooppaan. Moderneissa tarinoissa klassisin tapa tulla vampyyriksi on tulla vampyyrin puremaksi, joka on melko uusi muunnelma alkuperäisistä tarinoista. Folkloristi Paul Barber kertoo kirjassaan "Vampires, Burial, and Death: Folklore and Reality," että vuosikymmeniä sitten, "Potentiaaliset vampyyrit tunnistettiin niiden syntyessä, sillä niillä oli usein joitakin poikkeuksia kuten sen, että ne syntyivät hampaat suussa. Samantyylisiä uskomuksia on esimerkiksi Venäjällä; ruston puuttuminen nenästä tai alahuulen jakautuminen.

Vampyyreiltä suojautuminen
Joissakin perinteissä parhain tapa pysäyttää vampyyri on kantaa mukanaan suolapussia. Jos sinua jahdataan, sinun täytyy vain ripotella suolaa maahan, joka velvoittaa vampyyrin pysähtymään ja laskemaan jokaisen suolahipun ennenkuin hän jatkaa matkaansa. Jos sinulla ei ole suolaa, jotkut sanovat että mikä tahansa pieni jyvä kelpaa, joihin kuuluu esimerkiksi linnunjyvät ja hiekka. Toiset taas sanovat että on olemassa kirjoittamaton sääntö vampyyrien etiketissä, joka sanoo etteivät he voi mennä talojen sisälle jos heitä ei ole kutsuttu sisään.
Vuosikymmeniä sitten, ei ollut epätavallista että epäiltyjen vampyyrien rintaan puskettiin vielä puuseiväs heidän haudassaan. Tämän ideana oli se, että vampyyri oli ikäänkuin tarkoitus seivästää maailmasta. Rinta valittiin sen takia koska se on ruumiin runko, ei sen takia että sillä olisi minkäänlaista erityistä yhteyttä sydämeen. Muihin perinteellisiin tapoihin estää vampyyrien haudasta nouseminen oli hautaaminen (tai uudelleenhautaaminen), jolloin heidän ruumiinsa asetettiin mahalleen ja heidän suuhunsa usein tungettiin sipulia tai tiiliä.

Oikeat vampyyrit
On olemassa muutamia oikeita vampyyrisiä eläimiä kuten iilimadot, nahkiaiset ja vampyyrilepakot. Kaikkien näiden eläimien tarkoitus on  imeä tarpeeksi verta kohteesta, mutta ei tarpeeksi tappaakseen sen. Mutta entä ihmisvampyyrit? On olemassa monta ihmistä jotka kuuluvat gootti-inspiroituihin alakulttuureihin. Jotkut niistä ovat vampyyri-teemaisia kirjaklubeja tai salaisia verenvuodatus rituaaleja; toiset pitävät yllään viittoja ja toiset ottavat itselleen torahammas-implantit. Mutta veren juomisella on täysin erilainen tarkoitus. Ongelmana on että veri on myrkyllistä; se on niin rautapitoista ja ihmisruumiin on vaikea erittää rauhan ylijäämiä - kaikilla jotka juovat verta säännöllisesti on riski sairastua haemochromatosiksedffen (raudan yliannostukseen), joka voi aiheuttaa erilaisia sairauksia ja ongelmia kuten maksan ja hermoston vahingoittumista.
Vampyyrit ovat olleet osana ihmisten kultturia ja kansanperinteitä erilaisissa muodoissa tuhansien vuosien ajan ja verenimijät eivät näytä minkäänlaisia merkkejä siitä että olisivat menossa minnekään lähiaikoina, ellei zombien vallankumous pyyhkäise niitä pois.

Satunnaisia faktoja vampyyreistä
 • Ryhmästä vampyyrejä käytetään nimityksiä clutch, brood, pack tai clan. (joukko, lauma, klaani)
 • Monet tiedemiehetä väittelevät että sana "vampyyri" tulee joko unkarilaisesta sanasta vampir tai turkkilaisesta sanasta upior,upper,upyr joka tarkoittaa noitaa. Toiset taas sanovat termin tulevan kreikkalaisesta sanasta juoda tai nosophoros "kantaa ruttoa." Se saattaa myös olla peräisin serbialaisesta sanasta bamiiup tai serbokroaatinkielisestä sanasta pirati.
 • Harvinainen sairaus nimeltään porphyria (myös tunnettu nimellä "vampyyri" tai "Dracula" sairaus) aiheuttaa vampyrismille ominaisia oireita kuten herkkyys auringonvalolle ja joissakin tapauksissa hiuksettomuus. Todella harvoissa tapauksessa hampaat saattavat olla punaisenruskeat ja potilaat saattavat tulla hulluiksi.
 • Yksi tunnetuimmista "oikeista vampyyreistä" oli kreivitär Elizabeth Bathroy (1560-1614), jota syytettiin tyttöjen lihan puremisesta ja heidän veressään kylpemisestä pitääkseen yllä nuorekkaan kauneutensa.
 • Ensimmäinen vampyyrielokuva oli oletettavasti "Secrets of House No.5", joka julkaistiin vuonna 1912.
 • Vampyyri kykenee kontrolloimaan eläinten maailmaa ja voi muuntautua lepakoksi, rotaksi, pöllöksi, ketuksi tai sudeksi.
 • Vuonna 2009, löydettiin 60-luvulla eläneen naisen pääkallo jonka suuhun oli tungettu tiili. Hänet löydettiin läheltä ruton uhreja. Ei ollut epätavallista tunkea kivi tai tiili epäillyn vampyyrin suuhun ehkäistäkseen niitä imemästä verta. Naisvampyyreitä syytettiin usein paiseruton levittämisestä Euroopassa.
 • Useissa legendoissa kerrotaan, että jos joku joutui vampyyrin puremaksi hänen täytyi juoda poltetun vampyyrin tuhkaa. Ehkäistäkseen vampyyrin hyökkäyksen, ihmisen täytyi tehdä leipä vampyyrin verestä ja syödä se.
 • Joillain balkanilaisilla alueilla uskottiin että hedelmä kuten kurpitsa tai vesimeloni kykenivät muuttumaan vampyyreiksi jos ne jätettiin yli 10 päiväksi ulos tai niitä ei syöty/tuhottu jouluun mennessä. Veripisara hedelmän pinnalla kertoi siitä että se oli muuttumassa vampyyriksi.
 • Merenneidot voivat myös olla vampyyreita - veren imemisen sijaan ne imevät uhrin hengen.
14 kommenttia:

 1. Stephenie Meyerin tulis ehkä lukee tää. . .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stephenie Meyer on luonu oman versionsa vampyyreista. Ja ite en nyt ainakaa vois kuvitella että Meyerin vampyyrit olis sellasia ku ylläolevassa tekstissä :)

   Poista
 2. tee postaus american horror storysta, jos siit katot sitä sarjaa

  VastaaPoista
 3. uu kiitos tästäkin ! <3 voisitko joskus kirjottaa Bloody Marysta vähän tarkemmin koska se on kiinnostanut minua todella paljon jo kauan..:)

  VastaaPoista
 4. voisit tehä postauksen joistai vanhoista sarjamurhaajista ja murhatapahtumista! oisin kiitollinen (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin tehdä. Saattaa vain mennä jonkin aikaa koska toivomuksia on tullut aika paljon ja koitan toteuttaa ne järjestyksessä (:

   Poista
 5. Joo o.... en nukukkaan tänä yönä.... ja sesailin sun blogias. Hiton hyvä!! Ja nii. Tääl oli monii kommenttei jistain knifer anniinast.. hauska ois sekin kuulla.

  VastaaPoista
 6. Mahtava tää sun blogi! :) Oon jo kavereillekkin suositellu kun niin taikauskoisia ovat. Välillä en meinaa uskaltaa kattoa kun siinä on välillä aika pelottvia kuvia mutta kun mamma on vieressä niin kyllä sitte vihdoin uskaltaa. ;) Lisää vaan!

  VastaaPoista
 7. Mistä sä saat noita kuvia?:)

  VastaaPoista
 8. Voiko joskus tulla juttu slenderinasta (kanttii kokeilla selkäpiitä rupes karmii)

  VastaaPoista
 9. Pieni moka tuossa vlad teplesin kohdalla... Edes romanialaisissa taruissa - jotka ovat kuitenkin tarinoista myönteisimpiä - vladia kuvailtiin vain oikeamieliseksi hallitsijaksi, ei (sota)sankariksi... Vladin lisänimi dracula tuli sekä isältään lohikäärmeen ritarikunnasta että romanian kielestä jossa dracula tarkoittaa paholaisen poikaa. Venäläisissä ja saksalaisissa taruissa vlad kolmannesta on melko veristäkin tekstiä. �� ei siis mitään isoa mokaa mutta itse olenkin historian pilkunviilaaja. Mahtiblogi!

  VastaaPoista