Pages

perjantai 15. marraskuuta 2013

The Grim Reaper/Death (Kuolema)

Englannin kielessä Kuolemalle annetaan usein nimi "Grim Reaper" ja 1400-luvusta eteenpäin se sai luurangon hahmon, joka kantaa suurta viikatetta ja sillä on yllään hupullinen musta viitta. Lempinimi "Angel of Death", jonka juuret tulevat raamatusta, on toinen nimi tälle myyttiselle olennolle joissakin legendoissa. Kuoleman ruumiillistuma on usein kuviteltu mieheksi, mutta jossain tapauksissa myös naiseksi.

Antiikin kreikkaliset ymmärsivät että Kuolema on väistämätön, ja siksi häntä ei kuvattu pelkästään pahana. Monissa kreikkalaisissa dokumenteissa ja tarinoissa hänet kuvataan parrakkaaksi ja siivekkääksi mieheksi tai jopa nuoreksi pojaksi. Kuolema tai kreikkalaisittain Thanatos, on elämän vastine.
    Thanatos (Kuolema) on Hypnoksen kaksoisveli, Unen Jumala. Hänet kuvatan usein veljensä kanssa ja hän on luonteeltaan ystävällinen. Hänen työnsä myyttisessä valtakunnassa on saattaa sairastuneet alamaailman jumalan, Hadesin luokse.
    Tässä kohdassa sairastuneen matka alkaa Grim Reaperin kanssa, joka johtaa laivaa Styx-joella. Tämä joki erottaa elävien maailman kuolleiden maailmasta. Legendat ja myytit kertovat että jos laivan ohjaaja ei saa jonkinlaista palkkiota työstään, sielua ei voida kuljettaa pois alamaailmasta. Tästä seuraa se, että sielu jää joen varrelle ikuisiksi ajoiksi, eikä koskaan voi aloittaa uutta alkua.
     Thanatosin siskoja ovat Keresit, väkivaltaisen kuoleman henget, jotka liittyvät yleensä kuolemiin taisteluissa, sairauksissa, onnettomuuksissa ja murhissa. Ne kuvitellaan pahoiksi, jotka ruokkivat itseään imemällä veret uhrin ruumiista tämän sielun lähdettyä Hadesin luokse. Kereseillä on veriset vaatteet, pitkät kulmahampaat sekä terävät kynnet.

Tiivistettynä, kuolema on luonnollinen osa elämää, mutta matka on vasta alussa Kuoleman tullessa luoksesi.

Ihminen on kuolemassa. Sairashuone on täynnä laitteita jotka pitävät outoa ääntä. Valvoja on nukahtanut, mutta herää yhtäkkiä kun hämärä aamuaurinko paljastaa hahmon seisomassa lähellä kuolevaa ihmistä. Kauhuissaan valvoja jähmettyy paikalleen. Hahmolla on yllään pitkä, musta kaapu, sen tyylinen kuin entisajan munkeilla, mutta kasvoja tai ihoa ei näy. Se vaikuttaa olevan meditaatio-tyylisessä tilassa. Kuoleva ihminen ottaa pari työlästä hengenvetoa ja lopulta henkäisee viimeisen kerran. Sillä hetkellä hahmo on poissa...

Mielenkiintoista on, että muutamat ihmiset ovat kertoneet kokeneensa läheltä piti-tilanteen, johon on liittynyt tämän hahmon ilmestyminen heidän kuolemansa hetkellä. Monet ovat nähneet kirkasta valoa, kohonneet kehonsa yläpuolelle tai nähneet jonkin sortin tunnelin. Meillä ei kuitenkaan ole minäänlaisia todisteita että he olisivat nähneet tämän hahmon. Siksi voimme vain teorisoida että se ilmaisee ei pelkästään kuolemaa, vaan myös jonkinlaista signaalia tai viestiä eläville tarkkailijoille. Miksi se muuten olisi muutettu näkyväksi hahmoksi?

8 kommenttia:

 1. Kiitos paljon, että kirjoitit tästä! :)

  VastaaPoista
 2. 1+1=2

  terveisin: ossi ihmelapsi ekaluokkalainen

  VastaaPoista
 3. Esim. AHS:sän kakkoskaudella kuolemaa kuvaillaan naisena.

  VastaaPoista
 4. Juu hyvä tarina taas !!!

  VastaaPoista
 5. yön talo nimisessa kirjasarjassa on tyyppi jonka nimi on thanatos :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Kreikan mytologia kiinnostaa minua paljon, siksi on jees, että julkaisit tämän!

  VastaaPoista