Pages

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Jack O'Lantern


Jack O'Lanternin perinteen Amerikkaan toi Irlanti. Mutta alkuperäinen Jack O'Lantern ei ollut kurpitsa. Jack O'Lanternin legenda on kulkenut Irlannin historiassa satoja vuosia. Tarina kertoo haisevasta ja murheellisesta Jackista, vanhasta juoposta joka tykkäsi tehdä piloja kaikille: perheelle, ystäville, hänen äidilleen ja jopa itse paholaiselle. Eräänä päivänä, hän teki pilan paholaiselle ja sai tämän kiipeämään omenapuuhun. Kerran kun paholainen kiipesi ylös puuhun, Jack kiireesti asetti ristejä puun rungon ympärille. Paholainen ei näin kyennyt tulemaan alas puusta. Jack sai paholaisen lupaamaan, ettei tämä ottaisi hänen sieluaan kun hän kuolisi. Kun paholainen teki lupauksen, Jack otti ristit pois ja päästi paholaisen alas.
Monta vuotta myöhemmin, kun Jack viimein kuoli, hän meni taivaan porteille. Porteilla vastassa häntä oli Pietari, joka sanoi että hän oli liian ilkeä ja julma ja oli elänyt onnetonta ja tarkoituksetonta elämää maapallolla. Hän ei pystynyt menemään taivaaseen. Hän meni alas Helvettiin Paholaisen luokse. Paholainen piti lupauksensa eikä antanut hänen joutua Helvettiin. Nyt Jack oli peloissaan ja hänellä ei ollut paikkaa minne mennä joten hän vaelteli ikuisuuden pimeydessä taivaan ja helvetin välillä. Hän kysyi paholaiselta, miten hän pystyisi lähtemään, jos ei ole valoa. Paholainen heitti hänelle Helvetin liekkien hiilloksen auttaakseen häntä kirkastamaan tiensä. Jack asetti hiilloksen nauriin koloon, joka oli hänen lempiruokansa ja joka hänellä oli aina mukanaan, aina, kun hän vain pystyi varastamaan yhden. Päivä eteenpäin, Jack harhaili maassa ilman lepäämispaikkaa, valaisemalla tiensä "Jack O'Lanternilla".

Halloweenina, Irlantilaiset tekivät koloja nauriisiin, lanttuihin, kurpitsoihin, perunoihin ja punajuuriin. He asettivat valon niihin suojautuakseen pahoilta hengiltä ja pitääkseen Jackin poissa. Ne olivat alkuperäisiä Jack O'Lanternseja. 1800-luvulla Irlantilaisia maahanmuuttajia tuli Amerikkaan. Maahanmuuttajat  tajusivat nopeasti, että kurpitsat olivat isompia ja helpompia veistää, joten he alkoivat käyttää kurpitsoja Jack O'Lanternseina.

6 kommenttia:

 1. Ennen kuullutkaan tätä tarinaa... Aikas mielenkiintonen. Välillä miettinyt et miksi noiden kurpitsalyhtyjen nimi on "Jack O'lantern"...

  VastaaPoista
 2. miten se sai saatana puuhun? eihän sitä nää? vai pelasko se spiritismiä et se sai saatanan puuhun

  VastaaPoista
 3. vinkiksi kirjoittajalle: tutki sanaa hiilllos ja vertaa sanaan kekäle.

  VastaaPoista
 4. Mä oon kuullut veljeltäni version, jossa Jack ja Paholainen olivat baarissa. Paholaisella ei ollutkaan tarpeeksi rahaa mukana olueen, joten Jack lainasi sitä sille, sillä ehdolla, ettei hän joutuisi Helvettiin.

  VastaaPoista
 5. Vaikea uskoa, ettei paholaisella ollut rahaa mukana kapakassa.

  VastaaPoista