Pages

torstai 5. syyskuuta 2013

Bolivian Tradition

Vastajulkaistu musiikkivideo Youtubessa ei ole kaikkea mitä se näyttää olevan. Kerron sinulle miksi. Naughty Boy ft. Sam Smith - La La La kappale perustuu Bolivialaiseen kertomukseen 1940-luvun alusta. 

1800-luvulla Boliviassa eli nuori poika jolla oli väkivaltainen isäpuoli. He asuivat Caranan kaupungissa pienessä hotellissa. Poika oli kuuro ja hänen isänsä hakkasi häntä jokainen viikonloppu, melkeinpä rutiininomaisesti. Lopulta poika karkasi kotoa ja isä ei vaivautunut edes etsimään tätä.

Eräänä iltana kävellessään yksin kadulla, hän löysi kulkukoiran. Koira piti hänelle seuraa monena yksinäisenä iltana. Poika ei tiennyt minne oli menossa, mutta toisaalta hän ei edes välittänyt päämääräästään, sillä oli henkisesti hyvin vahingoittunut. Hän huomasi kuukauden jälkeen karkaamisestaan, että hänellä oli erityinen taito. Hän kykeni kuulemaan negatiiviset ajatukset maailmassa. Jos jotakin pahaa oli tapahtumassa jossain tietyssä paikasssa, hän kykeni löytämään paikan taitonsa avulla.

Kylän kaivon luona oli vanha mies, jolle lapset aiheuttivat tuskaa heitellen kiviä tätä kohti kunnes mies oli kokonaan valkoinen hiekan ja pölyn takia. Muut vanhat ihmiset nauroivat hänelle lasten kanssa iloisina siitä, etteivät he itse olleet kiusan kohteena. He eivät olleet vain iloisia, vaan lauloivat tanssivat ja soittivat soittimia hänen ympärillään.

Nuori poika kiljui. Vaikka hän oli vasta kahdeksanvuotias, legenda kertoo että hänen kiljuntansa kuulosti maanjäristyksen ja hurrikaanin yhteentörmäykseltä. Hän kiljui koko sielullaan. Kaikki muut kyläläiset kaikkosivat vanhan miehen ympäriltä. Hän lähestyi lasta ja kiitti.

Jotkut tarinan versiot kertovat, että miestä pahoinpideltiin kunnes hän vuoti kuiviin. Lapsi lähestyi häntä ja onnistui saamaan hänen sydämensä toimimaan. Molemmissa versioissa mies otti pojan seuralaisekseen matkoilleen.

Poika ja mies kohtasivat toisen miehen, joka oli kaatunut kun aatelistoon kuuluvat läheisen kylän asukkaat olivat ajaneet hänen päältään hevoskärryillä. Mies runnelluilla kasvoilla oli paikallinen kuuluisuus. Sanotaan, että hänen kasvoihinsa oli osunut salama ja suuri kasvain oli tunkeutunut ulos hänen otsastaan kuten norsun kärsä. Taas poika kiljui jotta norsu-kasvoinen mies lähtisi.

Mutta norsumies oli epätavallinen. Hän väitti olevansa profeetta kauan kadoksissa olleesta uskonnollisesta lahkosta. Lahko kannatti kauheaa jumalolentoa; ihmispiirteistä vuohea.

Hän oli kääntänyt selkänsä lahkolle. Tämän tuloksena paha oli kironnut hänet. Hän kertoi pahan olinpaikan ja tarjoutui näyttämään sen heille. Norsumies, lapsi, vanha mies ja koira jatkoivat matkaa.

Piilopaikka oli keskellä aavikkoa. Se oli lähellä hylättyä kaupunkia jonka väitettiin olevan täynnä ihmisiä, jotka olivat yksinkertaisesti tulleet hulluiksi ja murhanneet toisensa eräänä yönä. Yhtenä päivänä he olivat tuttavia keskenään, toisena he mestasivat naapureitaan, lupautuivat seksiin toistensa kanssa keskellä kaupunkia ja söivät omat lapsensa. Sanottiin, että paholainen istui luolassa ja kuiskaili pahuuksia maailmalle.

Tämä oli kaikkien negatiivisten tunteiden lähde maailmassa. Jokaisen epäpuhtaan ajatuksen, jokaisen mielihalun murhata tai satuttaa...

Kuiskaukset kuuluivat lähellä luolan suuta. Vanha mies ja norsumies eivät halunneet jatkaa matkaa. He eivät kyenneet ymmärtämään kieltä jolla paholainen puhui, mutta se kuulosti muinaiselta. Kieleltä, joka oli ollut kadoksissa vuosisatoja. Edes koira ei halunnut mennä sisään. Vanha mies alkoi yhtäkkiä yökkäillä ja oksenksi kaikesta pahuudesta mitä hän joutui kuuntelemaan. Luolan sisältä kuului naurua.

Kaksi miestä sanoivat hyvästinsä pojalle ja lähtivät pois. Poika sen sijaan käveli sisään. Oletetaan, että poika on yhä sisällä, koska voit kuulla voimakasta huutoa jos menet tarpeeksi lähelle luolaa. Yllättäen huhtikuun 18 päivä huuto loppui.

Silloin tämä video julkaistiin.

20 kommenttia:

 1. vau, mielenkiintonen juttu! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitos kiitos kiitos! Suorastaan kiljuin riemusta kun huomasin sinun suomentaneen tämän kuten toivoin! Sanani eivät riitä kuvailemaan tätä ilon tunnetta, kiitis kiitos kiiiiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, tuo juttu olikin lyhyempi mitä kuvittelin ja sainkin sen jo torstaiksi suomennettua! (:

   Poista
 3. Oo :'o en ole koskaan kuullut tätä jututa, mutta jonkun tarinan tuosta musiikki videosta ymmärsi tähän yhdistää. kiitos, taisi taas mennä asioita miettien yöunet :'D

  VastaaPoista
 4. Olen muuten erittäin tyytyväinen päivitystahtiin. Kiva kun jaksat etsiä ja suomentaa juttuja meidän iloksemme, vieläpä suht. nopeaan tahtiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille lukijoille että jaksatte tukea blogin toimintaa ja innostaa minua suomentamaan näitä!

   Poista
 5. Minkä ikäinen oot, tai siis miten sulla on aikaa kirjottaa näitä ?:) näistä jutuista menee yöunet mut kun kerran alottaa lukemaan ni ei voi lopettaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran voin sanoa että olen täysi-ikäinen. Yleensä kirjoitan näitä illalla tai aina silloin tällöin suomennan pätkän jostain tekstistä ja jätän sen luomuksena tuonne postausten joukkoon, niin silloin ei mene niin paljon aikaa. (:

   Poista
 6. Aika erilainen tarina jos verrataan tän blogin muihin tarinoihin mut tosi hyvä. Ps. millon seuraava pätkä tulossa?

  VastaaPoista
 7. ootko keksiny tähän blogiin tarinoita ikinä omasta päästä? koska jos oot ni haluisin lukee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä mutta suunnitelmissa olisi jos jonkun hyvän tarinan keksisin!

   Poista
 8. Oh, tarina veti sanattomaksi! Jollakin tavalla niin ihana mutta kuitenkin aika kammottava... Taitaapa olla suosikkini! Eiäpä voi sanoa muuta kuin kiitos ja kumarrus :)!

  VastaaPoista
 9. Hyvin mielenkiintoista :) Minä 12-vuotias innostun sitten kaikesta mahdollisesta, ja tämän lukeminen oli aamuni kohokohta!
  Tosi hienoa, kun suomennat näitä :) 12-vuotiaaksikin minulla on niin huono englanti että hyvä kun 8- saan kokeesta :'D

  Muuten, kirjoitan parhaillani yhtä kauhujuttua, ja saattaa olla, että lähetän sen sinulle sähköpostilla, jonka löysin Naruton kadonneen jakson kommenteista :3

  VastaaPoista
 10. Jännä postaus tällä kertaa :o

  VastaaPoista
 11. Aattelin ensin, ettei siinä musiikkivideossa oo mitään järkee. Mut nyt tiiän paremmin. Kiitos, kun jaat ymmärrystä näillä:)))

  VastaaPoista
 12. Mulla ei toimi noi videot. Voiks joku kertoo mitä siin tapahtu?

  VastaaPoista
 13. Mulla ei toimi noi videot. Voiks joku kertoo mitä siin tapahtu?

  VastaaPoista
 14. Mielenkiintoinen Tarina! :)

  VastaaPoista